Vad kollar banken vid bolån

Här besvarar vi den vanliga frågan “Vad kollar banken vid bolån?” Det banken kollar vid banklån är givetvis hur mycket du tjänar, och hur länge du haft den månadsinkomst du har. Därefter tittar dem på dina befintliga skulder. Skulle det vara så att du har anmärkningar och letar efter bolån med betalningsanmärkning har vi skrivit guider för detta. Vidare tittar banken på om du äger några fastigheter. Anledningen är att du kan ta ett bolån med din fastighet som säkerhet. Slutligen kollar banken hur många kreditupplysningar du har på ditt namn.

Vad banken kollar vid bolån

Som ovan nämnt finns det ett antal säkra variabler som banken tar i beaktande när de bedömer din ansökan om bolån. Inledningsvis är det din månadslön och anställningsform. Dock är det givetvis fler faktorer banken kollar på. Därför har vi listat dessa nedan med en medföljande förklaring.
  • Inkomst Om du är höginkomsttagare har du såklart inget att oroa dig för, då kan du enkelt få ditt bolån beviljat. Men en låg inkomst behöver inte betyda motsatsen. Det finns fler långivare som relativt lätt beviljar bolån. Dock är förutsättningen att du uppfyller följande krav.
  • Befintliga kreditupplysningar Om du genom åren tagit andra lån som till exempel privatlån eller sms-lån, är sannolikheten stor att du har fått kreditupplysningar från Upplysningscentralen (UC). Följden av detta när du ska få ett boån är att långivaren använder det kvantifierbara antalet upplysningar som en faktor i ekvationen. Anledningen till varför de lägger en betydande vikt detta är att det enligt dem indikerar hur du tidigare skött din ekonomi.
  • Fastigheter eller befintliga bostadsrätter Fördelen med att redan äga en eller flera fastigheter eller ha en bostadsrätt i sin ägo, är att du kan använda detta som säkerhet i ditt bolån för att öka dina chanser att få det beviljat. Dock är det långt ifrån en förutsättning. För om du uppfyller alla faktorer förutom denna kan du ändå få ditt bolån beviljat.
  • Skulder och andra lån Det som eventuellt påverkar din kreditvärdighet mest är ditt nuvarande skuldsaldo. Låt oss säga att du till exempel har två skulder som du inte återbetalat och nu funderar på att ansöka om bolån, då kan det bli svårt. Följaktligen ska du se till att ditt skuldsaldo är så lågt som möjligt innan du skickar in din ansökan.
Innan du ansöker
Om du tar ovanstående punkter i allvarligt beaktande, och uppvisar detta under förhandlingen med din potentiella långivare, uppvisar det en transparens och kunskap samt ansvarstagande inför din ekonomiska situation. I slutändan kan detta vara skillnaden om du får bolånet beviljat eller nekat. Så se till att du har dina privata finanser instuderade före du startar din förhandling.
Vad kollar banken vid bolån​

Så får du ditt bolån beviljat

Inledningsvis ska du läsa vad kollar banken vid bolån i listan ovan. Därefter bör du studera din privatekonomi i sömmarna. Utöver att ha en utmärkt koll på din ekonomi som vi nämnt i faktorerna ovan, är det av yttersta vikt att du väljer en långivare som tenderar att ofta godkänna bolån. Dessa långivare är Bluestep och MittBolån, och dessa kan du enkelt ansöka hos via vår startsida. Anledningen till varför dessa lättast beviljar bolån är för att de vill att alla ska ha en ärlig chans att köpa en bostad, trots eventuella skulder. Vidare kan du hos dessa långivare även få bolån utan kontantinsats, vilket betyder att du får ett privatlån hos dem till 15% av bostadens värde.

Var är det lättast att få bolån trots betalningsanmärkning?

Den långivare som flest av våra besökare fått sitt bolån beviljat är MittBolån. För det första anser MittBolån att alla människor har olika ekonomiska förutsättningar, och en eller flera betalningsanmärkningar ska inte stå i vägen för dig som är på jakt efter en bostad. För det andra beviljar dem bolån utan fast inkomst eller anställning – något som endast BlueStep och MittBolån kan stoltsera med.
OM OSS

Hitta det bästa bolånet 2019 genom att jämföra bolån hos oss. Genom vår tjänst kan du enkelt sortera och filtrera bolån med mest förmånliga villkor. 

KONTAKT

kontakt@billigastebolån.se
Sveavägen 32
29143 Stockholm
Sverige